Articole
Făclia Armoniei în Moldova: 16-21 iulie 2008, de Ion Frunză
„Dacă noi toţi am deveni
buni cetăţeni ai lumii,
atunci faţa şi soarta lumii
s-ar schimba peste noapte."
- Sri Chinmoy
6 zile. 30 de alergători din 9 ţări. 60 de localităţi din Moldova. 450 km de parcurs... Acestea ar fi nişte coordonate fizice ale World Harmony Run sau Alergarea pentru Armonie Mondială, eveniment cultural-sportiv ce are loc anual în peste 100 de ţări din lume.
Aici se implică oameni de diferite naţionalităţi, din diferite regiuni ale globului, din diverse religii, cu educaţie şi pregătire profesională diferite. Astfel, încât Alergarea se prezintă ca o miniatură a acestei lumi pestriţe - o grădină în care fiece floare adaugă la frumuseţe, iar fiece mireasmă sporeşte misterul ei atât de natural, atât de armonios.
Armonia planetei-grădină cere de la oameni un efort conştient. Se cere un pas exterior, presupunând o condiţie fizică bună, şi un pas lăuntric, ce presupune depăşirea propriilor limite pentru a da primul un exemplu şi pentru a cuprinde o realitate mai largă - viaţa şi năzuinţele universale ale omenirii. Într-un spirit de fair-play, în care lipseşte cu desăvârşire competiţia, oamenii sunt invitaţi să alerge cu torţa aprinsă, ca şi cum ar urma lumina conştiinţei lor sau a unei înţelepciuni comune tuturor fiinţelor umane.
Sri Chinmoy (Şri Cinmoi) (1931-2007), fondatorul Alergării pentru Armonie Mondială, personalitate profundă, multilaterală, care şi-a pus talentele în serviciul umanităţii, vorbeşte în scrierile sale despre familia mondială, în care fiece membru este foarte important şi poate contribui prin aptitudinile sale la pacea, armonia şi prietenia în lume. Dânsul mai spune succint în unul din aforismele sale pătrunzătoare:
„Mintea este internaţională.
Inima este supranaţională.
Sufletul este universal."
Aceste trei dimensiuni le-am simţit constant, începând cu preluarea ştafetei de la Ucraina, la Cosăuţi, Soroca, şi până la transmiterea ei României, la Giurgiuleşti. Cu mult entuziasm şi bunăvoinţă, membrii echipei internaţionale de alergători au transmis făclia fiecărui om întâlnit, iar fiecare întâlnire devenea rapid ca o revedere cu prietenii, cu vorbe de la inimă la inimă, de la suflet la suflet, într-un spirit de înţelegere perfectă şi împărtăşire a idealurilor universale care ne unesc pe toţi. În această atmosferă dulce, însuşi timpul, se pare, a hotărât să-şi ia răgaz, pentru a fi martor la cum pot şi trebuie să fie relaţiile între semeni, chiar şi din ţări diferite.
Când a bătut ceasul ca să transmitem torţa mai departe a fost ca trezirea dintr-un vis frumos. Atât de scurt... Totuşi, atât de împlinitor... Doar 6 zile la mijloc... Dar parcă am trăit experienţa unui an întreg... Regrete? La ce bun... Am reuşit să cunoaştem atâţia oameni buni la suflet... am avut împreună atâtea momente luminoase de bucurie... am cules atâtea urări de bine, sănătate, fericire şi pace pentru tot pământul. Iar acum vom avea şi bucuria de a ne împărţi cu lumea... E mult până la anul...
Dl Nicolae Bulat, Directorul Muzeului de Istorie şi Etnografie din Soroca, a remarcat foarte exact la acest capitol: „Fuge, fuge vremea şi vine Armonia în Lume! Suntem mulţi, diferiţi după limbă, culoare, tradiţii, dar în acelaşi timp suntem cu toţii un frumos buchet de flori!"
Fie, deci, ca oamenii mereu să se poarte unii cu alţii precum cu florile proaspete şi să-şi amintească: „Armonia începe cu mine!"
„Răbdarea, toleranţa şi compasiunea se mândresc extrem de mult că trăiesc împreună cu armonia."
"Norii neînţelegerii dispar imediat în momentul în care soarele armoniei iese în faţă."
"Armonia este ocazia noastră de aur de a iubi şi de a fi iubiţi de întreaga lume."
"Haideţi cu toţii să depăşim cu curaj limitele minţii. Şi iată - dansul armoniei în lume."
Aforisme de Sri Chinmoy