2010 Startul Alergării pentru Armonie Mondială în Guatemala
Alergarea pentru Armonie Mondială 2010 a avut o lansare spectaculoasă în Guatemala, unde ceremonia de aprindere a Torţei Armoniei Mondiale s-a desfăşurat la Vulcanul Pacaya. Torţa a fost aprinsă de la lava topită a vulcanului. Alergarea a început la ora 15:00, la San Francisco de Sales, în apropiere de Ciudad de Guatemala.
În timpul startului global al World Harmony Run 2010, Purnahuti Wagner din Guatemala, înconjurat de alergători din 25 de ţări, aprinde Torţa de la un râu de lavă topită, în apropiere de vârful Vulcanului Pacaya. Fondată de promotorul armoniei mondiale Sri Chinmoy, ştafeta va traversa anul acesta peste 100 de ţări de pe 6 continente şi cca. 56.000 km.
Alergătorii celebrează deschiderea World Harmony Run 2010 pe vârful Vulcanului Pacaya, după ce alergătorul guatemalez Purnahuti Wagner a aprins Torţa de la lava topită. Echipa de alergători include reprezentanţi din Brazilia, Noua Zealandă, Australia, Mongolia, India, Rusia şi alte ţări Europene.
Homagni Baptista din Australia aleargă cu Torţa care a fost aprinsă la Vulcanul Pacaya.
Press-release
ALERGĂTORI DIN 30 DE ŢĂRI AU ADUS
TORŢA ALERGĂRII PENTRU ARMONIE MONDIALĂ ÎN GUATEMALA
1 IANUARIE 2010
Alergarea pentru Armonie Mondială 2010 a avut o lansare spectaculoasă în Guatemala, unde ceremonia de aprindere a Torţei Armoniei Mondiale s-a desfăşurat la Vulcanul Pacaya. Torţa a fost aprinsă de la lava topită a vulcanului. Alergarea a început la ora 15:00, la San Francisco de Sales, în apropiere de Ciudad de Guatemala.
Alergarea pentru Armonie Mondială (World Harmony Run) este o ştafetă globală cu torţă care promovează armonia între oameni de diferite culturi, naţionalităţi şi credinţe. În anul 2010, la această ştafetă internaţională vor lua parte peste 100 de ţări de pe 6 continente şi se va acoperi o distanţă de cca. 56.000 kilometri. La ceremonia din Guatemala, echipa de alergători include, pe lângă membrii ţării gazdă, reprezentanţi din Brazilia, Canada, El Salvador, Noua Zealandă, Australia, India, China, Mongolia, Islanda, Elveţia, Ucraina, Rusia şi alte ţări europene.
Alergarea pentru Armonie Mondială - o iniţiativă a lui Sri Chinmoy, atlet şi promotor al păcii - a fost organizată pentru prima dată în 1987, iar în prezent se desfăşoară în mai bine de 100 de ţări, unind mii de comunităţi şi milioane de oameni.
Sri Chinmoy (1931-2007) a fost atlet, filozof şi umanitarist şi privea sportul ca un instrument puternic de promovare a armoniei în lume. Drept recunoaştere a eforturilor sale de o viaţă pentru a întări prietenia între oameni şi ţări, el a primit cele mai înalte distincţii statale din 13 ţări. Visul lui Sri Chinmoy era ca „fiecare om în fiece zi să aibă o nouă năzuinţă spre armonie în lume."
La ediţiile precedente ale Alergării pentru Armonie Mondială au participat mai mulţi lideri mondiali, printre care preşedintele sud-african Nelson Mandela, Maica Tereza, mari sportivi ca Muhammad Ali, Carl Lewis, Tatiana Lebedeva, Nicolai Valuev ş.a. Patronul Alergării pentru Armonie Mondială în Australia, legendarul alergător Ron Clarke, a afirmat că: „Alergarea va crea punţi peste barierele culturale şi sociale, şi toate barierele care separă ţările una de alta. Ea demonstrează că atletismul poate fi o forţă puternică pentru bine."
"Sunt fericit că am ţinut şi eu în mână Torţa armoniei mondiale, alături de mulţi oameni vestiţi şi sportivi de clasă internaţională" - a afirmat campionul şi recordmanul Moldovei la 3000m/obstacole, finalist la Olimpiada 2008 - Beijing (China), Ion Luchianov. "Într-adevăr, această Alergare uneşte, împrieteneşte şi arată tuturor că sportul creează înţelegere şi armonie la toate nivelele. Desfăşurarea Alergării pentru armonie mondială în Moldova este binevenită. Le urez participanţilor multă bucurie, curaj şi să ajungă la scopurile pe care şi le-au propus." - a mai dorit să sublinieze învingătorul nostru la Universiada Mondială 2009 - Belgrad (Serbia).
În Moldova, Alergarea se organizează începând din anul 1991. Ediţia 2010 a Alergării pentru Armonie Mondială va începe la 25 iulie cu preluarea Torţei internaţionale aprinse de la România, iar pe 30 iulie torţa ştafetei se va transmite Ucrainei.